Main menu

Curs de antrenament autogen pentru nastere

Antrenamentul autogen este o tehnică de relaxare psihoterapeutică, științifică, verificată atât experimental cât și clinic. Inițiatorul acestei tehnici, psihiatrul german Johannes Heinrich Schultz (1884-1970), definește antrenamentul autogen ca un exercițiu generat (genos) din interiorul eului (autos) individului. Așadar, antrenamentul autogen este o metodă de autoreglare a stărilor psihice dar și o modalitate de explorare creativă a eului, prin intermediul careia subiectul iși cunoaște mai bine propriile probleme și le poate rezolva folosind autosugestii adecvate sinelui.

Pentru femeile însărcinate acest antrenament este potrivit deoarece :

  • reduce anxietatea vis-a-vis de travaliu, de schimbările care intervin atât în timpul sarcinii cât și după nașterea copilului
  • pregătește corpul și mintea pentru travaliu
  • relaxează mușchii
  • îmbunătățește somnul
  • crește încrederea în sine și a stării de bine psihic
  • contribuie la o respirație mai profunda și calmă
  • scade gradul de oboseală
  • diminuează starile depresive,
  • scăderea senzația de rău/vomă.

Într-un studiu asupra eficacității trainingului autogen (TA) la persoanele însărcinate au fost evidențiate efectele benefice ale TA în perioada prenatală, în timpul travaliului și in perioada postnatală: studiul a cuprins un numar de 1.000 de persoane de sex feminin însărcinate; mamele care au învățat și exersat TA au avut un travaliu cu 30% mai scurt decat cele care nu practicau TA ,  20% au avut contracții mai puține și o experiență subiectivă a nașterii mai puțin stresantă.

Un alt studiu în care au fost incluse 302 persoane de sex feminin care au exersat TA in timpul sarcinii, a evidențiat ca 70% dintre acestea au prezentat o diminuare notabilă a intensității durerii în timpul travaliului. În mod sintetic, prof. Prill a concluzionat ca TA este util in facilitarea, economisirea si accelerarea proceselor fiziologice ale travaliului natural.

Un studiu pilot efectuat in Japonia in 1967 asupra TA (Okatnura si col), demonstrează că TA scurtează stadiile travaliului, diminuează sau previne asfixia noului-nascut, reduce nivelul cortizolului plasmatic în timpul travaliului și al delivrenței (expulzarea fătului). Un alt studiu efectuat în 1979 (Zimmermann, T. si col.) asupra eficienței TA în timpul travaliului, demonstrează diminuarea anxietății, a durerii si a perioadei de expulzie a fătului.

Antrenamentul autogen se va desfășura pe o perioada de 12 săptămani, în fiecare joi din săptămână, între orele 17-19 .

Pentru ca acest trainig să aibă efectele dorite, este necesară implicarea și prezența cursanților, precum și exersarea și repetarea sugestiilor de 2-3 ori pe zi.

 

Pret: 840 lei  600 lei (pachet complet – 12 sedinte / 2 h  ) sau 70 lei/ sedinta.