Main menu

Curs Parenting “Cercul Sigurantei”

INDISPONIBIL MOMENTAN  – ,,Cercul Sigurantei” (In Engleza Circle of Security) poate parea un termen metaforic care a fost atribuit acestui program de educatie parentala. In realitate, nici pe departe nu este asa. Programul are ca fundament cercetarile a 50 de ani in domeniul stiintei atasamentului si a fost fondat de trei terapeuti de prestigiu, de origine americana: Bert Power, Glen Cooper si Kent Hoffman. Ei au elaborat acest program de training psihologic cu scopul de a-i ajuta pe parinti sau persoanele care au in grija suflete de copii, sa cladeasca cu acestia relatii securizante si de incredere.

In acelasi timp, trecand de barierele sociale, de termenii mult prea sofisticati utilizati in diferite teorii despre cresterea copilului, programul Cercul Sigurantei se intoarce la baza fiintei umane si ii ghideaza pe parinti sa isi creasca nivelul de constientizare si cunoastere a nevoilor copiilor, ajutandu-i sa adopte si sa ofere raspunsuri emotionale si comportamentale potrivite acestor nevoi cu adevarat importante. Atunci cand parintii reusesc sa inteleaga si sa cunoasca mai bine aceste nevoi ale copiilor, vor dispune si de o varietate de modalitati si instrumente necesare acestei “meserii“. Prin aceasta cale se pun bazele solide ale unei relatii sanatoase de atasament cu copiii, relatii care vor permite acestora sa se simta cu adevarat valorosi, importanti, sa aiba o stima de sine optima, sa manifeste empatie, sa fie cooperanti si competenti in activitatile pe care le desfasoara.

Mai jos gasiti un mic filmulet care prezinta esenta cursului:

Relația mea cu copilul meu s-a schimbat total, așa cum am povestit și la finalul cursului. El a devenit un copil mai fericit și mai echilibrat. Acum este mult mai sigur pe el și explorările lui se lungesc tot mai mult, deci rezervorul lui emoțional e mai plin, a crescut sau reușește el să îl țină mai mult, având mai multă încredere că i-l încarc atunci când are nevoie. Eu, ca mamă, am învățat să fiu mai atentă la nevoile lui și să i le îndeplinesc cât de des și de bine pot. Dar am învățat și să fiu mai îngăduitoare cu mine ca om și apoi ca mamă. Din această privință, și relația cu soțul meu s-a îmbunătățit. Am mai învățat să îmi ascult muzica înfricoșătoare din minte, adică sensibilitățile mele, punctele mele slabe sau dureroase, și să o transform în muzică ambientală ca să mă liniștesc și să pot să-i fiu alături copilului meu cu adevărat. Cursul ,,Cercul siguranței” a fost frumos și prin mediul ambiant, formatoarele noastre dând dovadă de multă răbdare în cele 8 întâlniri și de multă blândețe prin modul în care ne-au abordat și ne-au explicat. Le rămân veșnic recunoscătoare! Totodată, fiind un grup așa de mic de mămici am reușit să ne deschidem și să ne spunem adevăratele frustrări și neputințe fără să simțim că suntem judecate, iar conceptul de părinte “suficient de bun” va rămâne preferatul meu toată viața. Iar acest curs îl voi recomanda tuturor mămicilor pe care le cunosc personal pentru că, pentru mine, a fost un ,,WOW”, ca o trezire la realitate, și mă bucur extrem de mult că am reușit să iau parte la acest curs și să devin un părinte mai bun, mai puternic, mai înțelept și mai blând. Andrada P.

Am găsit extrem de util programul ,,Cercul siguranței” și am simțit asta de la prima ședință. Este ca un fel de ,,ABC” al relaționării cu copilul. Din tot ce am citit și am văzut referitor la ,,parenting”, acest curs este ceea ce aș recomanda unui proaspăt părinte. Pentru mine a fost ca un fel de revelație, ca și cum mi-ar fi luat cineva un ,,văl” de pe ochi. În relația cu copilul meu am avut multă înțelegere și disponibilitate și înainte de curs, doar că începeam să mă epuizez și aveam nevoie de confirmare de undeva că ceea ce fac, fac bine. Mi-am dat seama însă că nu există ,,mofturi“ sau ,,copii dificili“, ci doar nevoi ale lor  neîmplinite, iar incapacitatea noastră, ca părinți, de a intui și de a îndeplini nevoile lor îi poate îndepărta sau înstrăina de noi și îi face să sufere. În schimb, am devenit mai tolerantă cu mine și cu cei din jur care sunt implicați în relație cu copilul meu, iar el are doar de câștigat din asta. Amalia C.

Dacă inițial am avut rețineri în ceea ce privește cursul ,,Cercul siguranței” pentru că mi se părea destul de lung (8 întâlniri!), mi-am dat seama pe parcurs că fiecare întâlnire este foarte  importantă, iar informațiile și lucrurile sunt cât se poate de clare, foarte bine explicate și structurate. Păcat că a fost desfășurat doar pe 8 întâlniri! Dorința mea este ca relația cu copilul meu, așa cum a ajuns să fie în urma acestui curs, să dureze până la adânci bătrâneți. Vă mulțumesc foarte mult pentru ceea ce ați reușit să schimbați atât în gândirea mea, cât și a soțului meu. Dacă la început nu înțelegea de ce trebuie să vin 8 săptămâni la curs, după a 2-a întâlnire ne-am așezat și i-am explicat în liniște cum stă treaba cu “Cercul siguranței”, urmând apoi să aștepte cu nerăbdare să vin acasă să îi spun lucruri noi. Ce s-a îmbunătățit la noi? Acum reușesc să identific nevoile băiatului meu și să le validez (pe cât posibil) pentru că am realizat că eu reprezint pentru el baza sigură de care are nevoie și că trebuie să fiu prezentă în procesul lui de explorare pentru a-l încărca emoțional de fiecare dată când cere asta. Este un sentiment extraordinar, acum când știu ce înseamnă asta pentru el! Modul meu de abordare atunci când mă joc cu băiețelul s-a îmbunătățit și el; practic am învățat să mă joc cu el, joaca e mult mai plăcută și suntem mult mai veseli si mai creativi. De asemenea, și comunicarea cu el este mult mai bună și asta se vede în comportamentul lui (nu mai face ,,crize”, are mai multă răbdare). Eu recomand cu mare drag acest curs tuturor părinților. Adriana M.

Programul ,,Cercul siguranței” îți oferă ție ca părinte o doză de liniștire și siguranță. Este foarte bine structurat și cuprinzător, iar eu exact de această ,,hartă” a relației cu copilul meu aveam nevoie, clară și precisă. Importante au fost și deschiderea și răbdarea de care voi, formatoarele, ați dat dovadă pe parcursul cursului în a ne lăsa să ne împărtășim experiențele. Eu am devenit mai atentă la reacțiile și nevoile mele, iar în relație cu fiica mea, cred că sunt mai prezentă, mai atentă și mai promptă în a-i gestiona emoțiile. Recomand cu încredere acest curs și altor părinți! Oana B.