Main menu

Tratamentul leziunilor pigmentare cu IPL

Toţi dorim să avem un ten mai fin, mai uniform dar, din păcate, natura ne sabotează cu imperfecţiuni frustrante, mai ales odată cu înaintarea în vârstă şi cu expunerea la soare.

Telangiectaziile faciale (vasele dilatate faciale) şi discromia pielii (petele) sunt componentele principale ale fotoîmbătrânirii (îmbătrânirea datorată expunerii neprotejate la soare) şi pot fi adevărate probleme estetice dacă nu sunt rezolvate, cel mai adesea fiind acompaniate şi de alte manifestări ale fotoîmbătrânirii (riduri, piele uscată, etc.).

Tehnologia IPL (Lumina Intens Pulsată) oferă o abordare blândă, neinvazivă a diverselor probleme cutanate, fără durere şi fără perioadă de recuperare.

Cum acţionează lumina intens pulsată la nivelul pielii?

Fotoîntinerirea IPL funcţionează pe principiul fototermolizei selective, proprietate a hemoglobinei (din vasul dilatat) sau a melaninei (din leziunea pigmentară) de a absorbi energia luminoasă (de anumite lungimi de undă) convertită în căldură la nivelul pielii, fără a ţinti structurile tegumentare înconjurătoare. Acest proces are ca rezultat distrugerea pigmentului din pata pigmentară sau vasul de sange.

Care sunt indicaţiile pentru fotoîntinerirea IPL?

Fotoîntinerirea cu lumină intens pulsată este benefică pielii deoarece:

– reduce aspectul roşiatic al pielii şi “flushing”-ul asociat cuperozei-rozaceei;

– îndepartează telangiectaziile faciale (vasele dilatate faciale), leziunile vasculare sau vasele sparte (spider vein);

– reduce aspectul pătat al tegumentului (hiperpigmentarile), pistruii, petele postsolare etc.;

– dimensiunile porilor sunt reduse, iar ridurile fine atenuate, pielea devenind mai fină şi mai uniformă, pe termen lung având un efect de anti-aging la nivelul pielii prin stimularea sintezei de colagen.

buton programare

Care sunt contraindicaţiile tratamentului IPL?

Printre contraindicaţiile acestui tip de tratament se numără: sarcina, existenţa unor leziuni pigmentare nediagnosticate, expunerea recentă la soare/ultraviolete/creme autobronzante, consumul cronic de anticoagulante sau produşi fotosensibilizanţi ai pielii (medicamente, dermatocosmetice), existenţa unor plăgi sau leziuni deschise pe aria de tratat.

Cum se realizează tratamentul?

Înainte de tratamentul propriu-zis medicul va efectua o consultaţie de specialitate, în urma căreia se va stabili tipul de piele, existenţa unor boli cronice, eventualul consum de medicamente sau expunerile recente la soare/aparate cu ultraviolete sau creme autobronzante. Apoi, cu piesa de mâna aplicată pe piele, medicul va scana aria de tratat, administrând pulsuri de lumină.

Tratamentul durează aproximativ 30 de minute, în funcţie de aria tratată, în timpul căruia vei experimenta o senzaţie de caldură locală, ca nişte mici întepături, senzaţia fiind atenuată de contactul rece cu lentila piesei de mână.

Ce zone pot fi tratate?

Tratamentul de fotoîntinerire poate fi aplicat pe orice zonă a pielii, cele mai frecvente fiind: fata, gâtul, decolteul şi faţa dorsală a mâinilor.

La ce te poti astepta după tratament?

Imediat după tratament, leziunile pigmentare pot sa aibă un aspect uşor denivelat şi pot fi mai închise la culoare. Leziunea pigmentară se va închide la culoare treptat în următoarele 24-48 de ore (maro închis sau chiar negru), va progresa şi se pot forma mici cruste care vor cădea în următoarele 10-21 de zile, când leziunea se va depigmenta. Tratamentul se poate relua după 2-3 săptămâni daca pielea este complet refăcută.

Imediat după tratament, poate să apară o uşoară senzaţie de arsură (asemănătoare celei postsolare), posibil însoţită de un uşor edem al zonei. Fenomenele dispar în 2-24 de ore, iar pentru reducerea disconfortului se pot aplica pachete cu gheaţă pe zona tratată.

De câte tratamente ai nevoie?

Chiar şi după primul tratament, vei simti pielea mai tonifiată şi mai uniformă ca aspect general. Îmbunătăţirile sunt graduale şi vor fi din ce în ce mai vizibile după fiecare tratament IPL. Pentru obţinerea rezultatului dorit pot fi necesare mai multe şedinţe în funcţie de modificările existente sau de reactivitatea pielii, şedinţele fiind spaţiate la un interval de 2-3 săptămâni. Numărul acestora se va stabili cu aproximaţie în cadrul consultaţiei.

Care sunt recomandările după tratament?

Evitarea expunerii la soare, aparate de ultraviolete sau creme autobronzante este cel mai important lucru înainte şi pe toată durata tratamentului. Aplicarea unei creme cu factor de protecţie solară SPF peste 30 pe zonele inevitabil expuse la soare este esenţială!

Până când dispare roşeaţa pielii posttratament nu este recomandată aplicarea cosmeticelor pe aria tratată. Înotul în piscine cu clor, sauna sau activităţile care cauzează transpiraţie excesivă sunt de evitat. De asemenea, nu sunt recomandate tratamentele de peeling sau cremele exfoliante aplicate pe acea zonă, timp de 2 săptămâni după tratamentul cu IPL.

buton programare

Care pot fi complicaţiile acestui tip de tratament?

Deşi este un tratament sigur, uneori pot să apară complicaţii la unii pacienţi cu reactivitate individuală crescută cum ar fi: senzaţia de mâncărime locală, roşeaţă sau tumefierea zonei. De asemenea, există un risc de epilare în zona tratată şi escoriaţii, depigmentare sau hiperpigmentare a pielii, toate acestea fiind temporare.

Leave a Reply